Φόρμα ραντεβού

4 συμβουλές για χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας: Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες των ακουστικών σας

Περίληψη

Η τεχνολογία στα ακουστικά βαρηκοΐας έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας στους χρήστες αξεπέραστες δυνατότητες ακοής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ακουστικά βαρηκοΐας σας.

1. Επιλέγοντας τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας

Ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνετε πάντα σοβαρά υπ’ όψιν σας στην επιλογή ακουστικού βαρηκοΐας είναι ο ακοοπροθετιστής, ο ειδικός που θα σας κάνει την εφαρμογή. Ο ακοοπροθετιστής ή η ακοοπροθετίστριά σας πρέπει εκτός από εμπειρία να έχει γνώσεις ακοολογίας (γνώσεις, δηλαδή, τις λειτουργίας του αυτιού, των ειδών βαρηκοΐας και των χαρακτηριστικών του κάθε είδους βαρηκοΐας). Επιπλέον, πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση των ακουστικών βαρηκοΐας που σας προτείνει, των τεχνολογικών χαρακτηριστικών τους και των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσετε, αλλά και πώς το ακουστικό που θα αγοράσετε θα σας βοηθήσει να τις ξεπεράσετε. Στην επιλογή των ακουστικών θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του:

α. Τη βαρηκοΐα σας: διαφορετικά ακουστικά θα φορέσει ένας χρήστης με μεγάλη βαρηκοΐα, ο οποίος ακούει ελάχιστα από πολύ κοντά ή βάζει πολύ δυνατά την τηλεόραση και διαφορετικά ένας χρήστης με μικρή βαρηκοΐα, ο οποίος δυσκολεύεται να ξεκαθαρίσει αυτά που του λέει ο συνομιλητής του.

β. Τον τρόπο ζωής σας: διαφορετικό ακουστικό -πιο απλό, πιο φθηνό, με λιγότερα φίλτρα εξάλειψης θορύβων και προσαρμογής στην ομιλία σε εξωτερικούς χώρους- θα βάλει ένας ηλικιωμένος χρήστης, ο οποίος δε βγαίνει από το σπίτι του και θέλει τα ακουστικά για να ακούει τους οικείους του και την τηλεόραση και διαφορετικό -πιο προηγμένο τεχνολογικά, πιο ακριβό, με περισσότερα φίλτρα και περισσότερο προσαρμόσιμο σε διαφορετικά ηχητικά περιβάλλοντα- ένας νέος με έντονη κοινωνική ζωή.

γ. Τη σχέση σας με την τεχνολογία: από την εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια οι χρήστες όλων σχεδόν των ηλικιών έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση της τεχνολογίας. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, οι άνθρωποι άνω των 70 ετών της εποχής μας χρησιμοποιούν το κινητό τους, για να περιηγηθούν στο ίντερνετ, να μάθουν τα νέα της ημέρας, να ελέγξουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές, να πληρώσουν λογαριασμούς και ένα σωρό άλλα. Αντίστοιχα, ο ακοοπροθετιστής, ο οποίος έχει καλή γνώση όλων των δυνατοτήτων των ακουστικών που διαθέτει, θα βοηθήσει έναν χρήστη, ο οποίος έχει καλή σχέση με την τεχνολογία, να κατεβάσει στο κινητό του την εφαρμογή που συνδέεται με το ακουστικό του και θα του δείξει πώς μέσα από την εφαρμογή να το δυναμώνει ή να το χαμηλώνει, να βάζει φίλτρα ακύρωσης θορύβου ή προσαρμογής στη φωνή του ομιλητή του, ο οποίος βρίσκεται απέναντί του ή πιο μακριά.

Smiling deaf senior couple talking using sign language on the digital tablet’s cam

δ. Τις οικονομικές σας δυνατότητες: αν και το οικονομικό θα πρέπει να αποτελεί το τελευταίο κριτήριο που θα χρησιμοποιήσει κάποιος, για να καταλήξει στο ακουστικό βαρηκοΐας που θα αγοράσει, ο ακοοπροθετιστής σας δεν μπορεί να μην το λάβει υπ’ όψιν του. Η μικρή επιδότηση των 450€ που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μία μικρή διευκόλυνση για τον χρήστη. Με το δεδομένο ότι οι τιμές των ακουστικών ξεκινούν από τα 1200€ καταλαβαίνετε ότι ο χρήστης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό της τάξης των 750€. Για να τον διευκολύνουμε στο Ear Lab προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκολίες πληρωμής, αλλά και προσφορές ανά διαστήματα, με τις οποίες ο χρήστης μπορεί να βάλει ακουστικά ακόμη και σε φθηνότερη τιμή.

2. Προσαρμογή και εξοικείωση

Η πλειοψηφία των χρηστών, αφού βάλει το ακουστικό της, ανυπομονεί να ακούσει παντού γρήγορα, σωστά. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι μία σύνθετη συσκευή (ένας μικρός υπολογιστής) και η προσαρμογή στον ήχο που σας “δίνει” χρειάζεται χρόνο: θα πρέπει σιγά σιγά, καταρχήν, να προσαρμοστείτε σε ήσυχα περιβάλλοντα και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε πιο σύνθετα, πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, με θόρυβο ή πολλούς διαφορετικούς ήχους. Θα πρέπει να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις και να βρείτε το ιδανικό επίπεδο έντασης και τις κατάλληλες λειτουργίες για κάθε περίσταση, για κάθε ηχητικό περιβάλλον. Φυσικά, στη διαδικασία αυτή ο ακοοπροθετιστής σας θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα σας, να είναι πάντα έτοιμος να απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, να σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα για το πώς να ξεκινήσετε και πώς να συνεχίσετε με το ακουστικό σας.

3. Βέλτιστη χρήση

Τα ακουστικά είναι ένα ακριβό προϊόν καθημερινής χρήσης με εύθραυστες μικροσυσκευές (το μικρόφωνο, το μεγάφωνο και έναν μικρο-επεξεργαστή) που κινδυνεύουν από πολλούς παράγοντες: πρώτα-πρώτα από τον ιδρώτα, αλλά και από τη σκόνη, τις πτώσεις, γενικά, την κακή χρήση.

Ο χρήστης οφείλει να φροντίζει τα ακουστικά του βαρηκοΐας, καθαρίζοντάς τα τακτικά με ένα μαλακό, υγρό πανί και το ειδικό βουρτσάκι τους, και φυλάσσοντάς τα σε ασφαλές μέρος όταν δεν τα χρησιμοποιεί. Είναι σημαντικό να αλλάζετε τις μπαταρίες τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και να χρησιμοποιείτε αξεσουάρ όπως θήκες και ανταλλακτικά καλύμματα για να τα προστατεύετε από φθορές. Επιπλέον, ο χρήστης πρέπει να ενημερώνεται για τις νέες δυνατότητες και λειτουργίες που προσφέρουν τα ακουστικά του και να αξιοποιεί τις δυνατότητες αυτές στο έπακρο.

Με την κατάλληλη φροντίδα και χρήση, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να προσφέρουν στον χρήστη άριστη ακουστική εμπειρία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για πολλά χρόνια.

ακουστικά βαρηκοΐας - συντήρηση
Macro close up of a matched pair of tiny modern hearing aids with case and brush on wooden bedside dressing table

4. Συνεχής φροντίδα, υποστήριξη και επικοινωνία με τον ακοοπροθετιστή

Αφού αγοράσετε τα ακουστικά σας -ή αν έχετε ήδη ακουστικά- πρέπει να προγραμματίζετε τακτικά ραντεβού με τον ακοοπροθετιστή σας για έλεγχο και ρύθμιση των ακουστικών σας και να μην παραμελείτε τα ραντεβού που αυτός σας προτείνει. Είναι σημαντικό ο χρήστης να βεβαιωθεί ότι η ακοή του παρακολουθείται και ότι τα ακουστικά του καλύπτουν τις εξελισσόμενες ανάγκες του. Μεταξύ ακοοπροθετιστή και χρήστη πρέπει να δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης. Ο χρήστης πρέπει να μπορεί να μεταφέρει στον ακοοπροθετιστή του τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις δυσκολίες του και αυτός θα πρέπει να μπορεί να τον ακούσει, να τα λάβει υπ’ όψιν του και να του προσφέρει λύσεις. Με την συνεχή επικοινωνία τόσο από τον χρήστη, όσο και από τον ακοοπροθετιστή, η ακοή του χρήστη μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και η ποιότητα ζωής του να βελτιωθεί σημαντικά.

Συμπέρασμα

Αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες των ακουστικών βαρηκοΐας σας, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ακοή σας, την επικοινωνία σας και την ποιότητα ζωής σας. Ακολουθώντας τις συμβουλές μας και συνεργαζόμενοι στενά μαζί μας, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα οφέλη που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας και να ακούσετε πολύ καλά σε όλα τα ηχητικά περιβάλλοντα στα οποία κυκλοφορείτε.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *